TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

A történet majdnem 40 éve kezdődött: 1967. május 21-én próbálta ki Jim Drake az első szörföt a kaliforniai Jamaica Bay vizén. A nagy ötlet 1962-ben fogant meg az akkor 32 éves repülőmérnök fejében és 5 évébe telt, amíg – részben barátja Hoyle Schweitzer segítségének köszönhetően – az első, kardáncsuklóval rögzített árbocú, boomal és sverttel ellátott, valóban használható szörf a vízre futott. Az ezt követő években a szörfözés egyre népszerűbbé vált, és a felszerelések is sokat változott. Ebben az időben vált a szörfözés versenysporttá.

Freestlye

Ahogy a sízésben úgy a snowboardban és nem kevésbé a szörfben is megjelent az újra felfedezett stílus, a freestyle. A lényeg a mozgás szabadságán rejlik., s izzadság helyett örömet okoz művelőjének. E cél érdekében a felszerelések is átalakultak. A deszkák és vitorlák a használó kedvére készülnek, és a szörfözés átmeneti pangás után ismét régi népszerűségének örvend. A kellékek összeszerelése és használata jelentősen leegyszerűsödött, s mindez nem a minőség rovására. Már minden vitorla gyártó cég gyárt freestyle vitorlákat. Leginkább a kezelhetőség és a kontrolálhatóság jellemzi ezeket a vitorlákat ugyanakkor a sebességről sem kell lemondanunk. A deszkákat az extrém rövidség és a szélesség jellemzi. Nagyon hamar jönnek siklásba, lehetővé téve a minél kisebb szélben való gyakorlást. A manővereket, ugrásokat és trükköket lényegesen könnyebb végrehajtani velük. Sima vízen is hullámok között egyaránt használhatóak, és tág szélerő tartományban nyújtanak élvezetet a szörfös számára. A freestyle a verseny sportban is élre tört. Messze a leglátványosabb a versenyszámok közül. A futamok közvetlen a part mellett zajlanak, így a nézők és tévéstábok könnyen figyelemmel kísérhetik a történéseket. A verseny valóságos show keretében, dinamikus zenei aláfestéssel és kihangosított szpíker kommentálásával zajlik A kvalifikációs futamok után kezdődnek a kieséses rendszerű ki-ki csaták. Egy futam általában 5 perces és egyszerre négyen indulnak, és a kettő legjobb jut tovább. Az a versenyző jut a következő körbe, amelyiknek a zsűri magasabbra értékeli a vízen bemutatott akcióit. A közönség persze lelkes ovációval honorálja egy-egy látványos manőver bemutatását.

Versenyek

2001-óta Magyarországon is létezik freestyle Magyar Bajnokság. A hazai földrajzi viszonyok miatt egyelőre külföldön kerülnek megrendezésre ezek a versenyek. Ahhoz, hogy értékelhető legyen egy manőver, siklásban kell végrehajtani, ehhez viszont szél kell, amivel a magyar vizek sajnos nem büszkélkedhetnek. A tavalyi évben Csík Bertalannak támadt egy új ötlete. Megrendezte a világon első ízben az úgynevezett, No Wind Freestyle versenyt. Ennek a versenynek az a lényege, hogy széltől függetlenül megrendezésre kerül a verseny. Ha nincs szél akkor no-wind-freestlye trükkök kerülnek bemutatásra,(pl. fejen-kézen állás a deszkán, stb..), ha viszont befúj a szél akkor mehet az igazi, vérbeli freestyle. Így nem fordulhat elő az, hogy nincs végeredmény egy versenyen. Az elmúlt két évben bonyolultabbnál bonyolultabb manőverek jelentek meg. Egyre inkább a fiatalabb versenyzők kerülnek előtérbe, kiszorítva, a rutinos ’vén rókákat’. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Egy-egy manőver gyakorlása akár több hónapot is igénybe vehet. Több százszor kell megcsinálni egy trükköt, hogy utána egy versenyen biztonságosan be lehessen mutatni.

Egy kis kedv csináló

Egy trükk tanulásakor az első és egyben az egyik legfontosabb, hogy a manőver fejben összeálljon. Ha ez megvan nincs mást tenni, mint kiválasztani a megfelelő terepet és elkezdeni gyakorolni. Néhány éve még egy előre szaltóval, és hasonló kaliberű trükkökkel meg lehetett nyerni egy versenyt. A hasonló kaliberű trükkökön a levegőben 180fokos fordulatot (air jibe), vagy az úgynevezett spock (levegőben 180 fok majd a vizen még egy 180, vagy akár 360 fokos fordulat) manőverekre kell gondolni. Manapság ezek az alap trükköknek számítanak, és megjelentek olyan manőverek, mint például chachu, flaka, shaka. Ezek olyan nyakatekert manőverek, hogy egy gyakorlottabb freestyle-osnak is percekbe telik, hogy rájöjjön, tulajdonképpen mi is volt ez. A fordított vitorlás (clew first), és a fordított állású (switch stance) manőverek is aratni szoktak a versenyeken. Egyszóval van hová fejlődni, a határ a csillagos ég! HAJRÁ SKACOK!!!!!

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.