TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Megérkezett végre a Brunotti legújabb freestyle deszkája, melyet alaposan leteszteltünk, május elsején. A tesztelésre a gyenesdiási strandon került sor, a gyenge szélviszonyoktól a bivaly erős lökésekig minden szél-tartományban sikerült kipróbálni, hogy mire képes a deszka.

Brunotti Youri Zoon Pro Model 2015

De ne siessünk előre, érkezés után jött az új deszka kicsomagolása. Már elsőre feltűnt, hogy a korábbi modellhez képest még erősebb konkáv került a deszkába, ezen kívül a végeket egy kicsit ívesebbre formálták és a tripla konkáv deszka alj a végeken további holkereket kapott. A deszka végeit egyébként kicsit szögletesebbre vették, ami miatt kevesebb vizet kapunk csúszás közben az arcunkba.

Brunotti Youri Zoon Pro Model alja

A deszka masszív felépítésű, mégis meglepően könnyű, letisztult formavilággal. Az egész deszkát beborító neonkék színezetnek köszönhetően pedig végre nem kell hosszú percekig keresgélni az elhagyott deszkát az általában zöldes-sárga színű vízben. Ebben egyébként nagy segítséget nyújtanak a rikítóan neon-sárga szkegek is, melyek laposabbak, hosszabbak, élesebbek lettek, illetve kaptak egy jó kis konkávot a belső oldalukra, így figyelmesen kell felszerelnünk.

A korábbi modelleknél sokan Crazyfly papucsokat használtak, mivel a korábbi Brunotti papucsok sajnos kényelmetlenek voltak, és a pántok csatlakozásainál könnyen kicsúsztak a helyükről. Legjobban ennek a tesztelését vártam, mivel maga a papucs a külföldi leírások szerint sokat fejlődött mind kényelem, mind strapabírás szempontjából. A papucs csatlakozásait feszítőpróbának tették ki, papucsonként 280 kg-os szakító szilárdság elég masszívnak tűnt.

A Brunotti Youri Zoon Pro Model új papucsaiÉs azok teszteredményei.

A deszka menetre kész, kb. 45 km/h-s szél 11 m2-es bandit 8 éppen ideális körülmények a tesztre. Vízre szálás után egyből feltűnt, hogy a deszka meglepően jól élesedik, noha ez azért a bandit 8 kivételesen jó élesedésének, is köszönhető miután a szélablak szélén repül – de erről egy másik tesztben -. Lényeg, hogy a deszkában kellemesen csalódtam már csak azért is, mert úgy tűnik, hogy vége a folyamatos arctörlésnek, és fuldoklásnak menetközben, mivel az átdolgozott végeknek köszönhetően végre nem fröcsköl egyenesen az arcomba a víz, ami egy nyári 35 fokos boardshortos kiteozásnál még üdítő is lehet, de bizony a kora tavaszi 8- fokos szezonindító csúszásnál már nem olyan vicces dolog.

Ezután jöttek a wave-es manőverek, lássuk hogyan „kreuzol” a deszka, a konkáv szkegeknek és az ADR élnek köszönhetően a deszka úgy vágott bele a vízbe, akár egy snowboard a sípályába, a visszajelzés nagyon direkt volt.

A Balaton csopis hullámain egyébként szintén jól vizsgázott a deszka, bár egy jó freestyle deszkának továbbra is keménynek kell lennie, azért az apró térdrázós fodrokon az elődöknél valamelyest rugalmasabb deszka, és a Crazyfly-nál puhább papucs kényelmesebbé, komfortosabbá tette a siklást.

Egy valamire való freestyle deszkának talán a két legfontosabb tulajdonsága, hogy mennyire tudjuk a trükk elkezdésekor „elpattintani” a vízről, illetve hogy mennyire tudjuk összeszedni magunkat egy kőkemény wakestyle manőver utáni becsapódásból, ha esetleg nem úgy sikerül a landolásnál a súlypontot elhelyezni, ahogy azt mi szeretnénk. Tipikus trükk például az s-bend to blind, ahol a blindban (menetiránynak háttal) történő landolásnál általában vagy leszúrjuk, a deszka orrát, amelyből a leakadás miatt csúnya bukfencek alakulnak ki, vagy kitoljuk magunk alól a deszkát, aminek szintén csúnya perecelés a vége. Talán itt mutatkozott meg legjobban a deszka kontrollálhatósága, mivel az esetek túlnyomó részében, sikerült vele visszahozni a „sírból” a landolást. Ebben valószínűleg a deszka íveltebb végei játszottak nagy szerepet. A deszka egyébként az elpattintáskor szinte megáll a vízben, így az összes energiát a lábunkon keresztül át tudjuk adni a deszkának, amivel masszív bungee-hatást érünk el. Így könnyedén lehet a legcsopposabb vízről is elindítani lendületből egy s-mobot.

A papucsokat egyébként a freestyle-nál használt legszélesebb állásban szereltem fel, menetirányra kb. 75-fokos szöget bezárva. Ez egy kicsit túl nyitottnak tűnhet, emiatt romlik ugyan a deszka élesedési képessége, viszont ez elhanyagolható, és a stabilabb érkezés miatt mindenképpen ajánlom.

Ha már a papucsnál járunk, megemlíteném hogy közel 2-és fél órás kiteozás után a papucsok még mindig rendeltetésüknek megfelelően a helyükön vannak, ellentétben a két évvel korábbi modellek esetén, ahol kb. fél óra bemelegítés után valamelyik végük már a lábfejemen himbálózott. Nagyon örülök, hogy a Brunottinak sikerült megoldania ezt a minőségbeli problémát, mert egyébként a papucs egy csoda, rendkívül kényelmes, a lábfejet stabilan tartja a helyén, rengeteg beállítási lehetőség van rajta és úgy tűnik végre a Crazyfly papucs által okozott vízhólyagoktól is megszabadulhatok. Félreértés ne essék, ezzel nem szidni akarom a crazy papucsokat, egy normál lábra teljesen jól beválnak, és mivel keményebbek direktebb visszajelzést kapunk a deszkától, viszont az én 47-es dorong lábamat bizony egy hosszabb kiteozás után kisebesítették. Tesztünk bő kétharmadánál jártunk már, amikor a szél egy kicsit belehúzott, és egy masszív kis 65 km/h-s session következett. Az ernyő maradt 11 m2-en, úgyhogy a deszkára újabb feladat hárult, miután ebben a kisebb fajta „viharban” meg kellett vele tartanom az ernyőt. Bár a deszka csak ímmel-ámmal érte a vizet azért ez elég volt ahhoz, hogy stabilan tudja vele tartani magam, sőt még egy kis magasságot is tudtam vele nyerni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy tesztünk alanya egy 132x39 cm-es Youri Pro, tehát nem túl nagy a felülete, viszont ennek ellenére a landolásokat pontosan lehetett vele kivitelezni.

Még egy fontos dologról szeretnék pár mondatot írni, ez pedig a deszka ellenálló képessége. Már az idejét sem tudom, mikor törtem utoljára, pedig volt jó néhány évad, amikor sorra megbuktak nálam a deszkák, örömmel jelenthetem hogy az idei pro modell, - csakúgy mint az előző három év deszkái is átmentek a teszten. A módszer eléggé brutális, gyakorlatilag egy masszív kite-loop-ból történő landolást kell kibírnia a deszkának, amikor a rider teljes súlyával kb. 3-4 m magasból teli talppal érkezik a deszkával együtt a vízre. Ennél nagyobb terhelés nem hiszem, hogy érné valaha is a deszkát. Hacsak nem érkezünk ugyanígy a parti sziklákra, de ott sem a deszka fog eltörni, hanem valamelyik végtagunk. Annak ellenére, hogy az idei modell súlyából jó néhány grammot sikerült a fejlesztőknek lefaragni, a törésteszten jól szerepelt.

Ezzel tesztünk végére értünk. Az eddigiek alapján úgy összegezném, hogy ez a deszka talán minden idők legjobbja. Már első benyomásra látható, hogy egy – az évek során folyamatosan fejlesztett – profi deszkával van dolgunk. A letisztult formák, a tripla konkáv alj, az ADR technológiával kiépített oldalélek, a többcsatornás deszkavégek, a konkáv szkegek, és a sokféle beállítási lehetőséggel büszkélkedő papucsok, mind-mind a komfortos csúszáshoz, pontos érkezéshez, kitűnő élesedési képességhez, és a trükkök indításához szükséges elpattintáshoz járulnak hozzá. Az idei Youri Zoon Pro modell kivételesen jól sikerült freestyle deszka, csak ajánlani tudom, minden ridernek, legyen az szárnyait próbálgató, vagy haladó, vagy profi freestyler. De ha valaki nem üldöz ilyen ábrándokat, csak egyszerűen szeretne egy jót csúszni egy komoly technikával, azok is maximálisan jól járnak vele.

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.