TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Az alábbiakban egy korábban inkább csak a lokálok által ismert ,de az utóbbi időben már "külsősök "között is egyre népszerűbb hazai spotot szeretnék bemutatni,elsősorban szörfözhetőség szempontjából.

A Balaton déli partján fekvő Szántódhoz tartozó partszakaszról van szó,amely a kényelmes elérhetősége miatt is szívesen látogatott hely.Gyakorlatilag a Balatonföldvár-i Keleti strand és a Szántódi Rév közötti öbölszerű vízterület tartozik ide. A szemben fekvő és igen közeli (kb.2,5 km) Tihanyi-félsziget látványa egyedi hangulatot kölcsönöz a helynek,ami jellegében eltér a Balatonon általában megszokott,sokszor párába vesző távoli partok látványvilágától. Jellemzője még a területnek a bejárókkal szabdalt kiterjedt nádasok, és a vízparti telkek nagy száma,így a part kocsival történő megközelítése némi helyismeretet igényel. A kényelmes vízreszálláshoz leginkább két szabadstrandi rész ajánlható,mindkettő a községen belül a komphoz vezető főútról (Móricz Zs.u) érhető el. Az egyik lehetőség a Hermann Ottó zsákutca végén levő kis családias partszakasz,ahol autóval kb.20 m-re közelíthető meg a nádöblös part, riggelésre pedig teniszpályányi zöldterület áll rendelkezésre (É46 51'57" K17 54'03"). A másik opció az előbbitől nem messze fekvő,a Rigó utca végénél található és nemrég felújított községi szabadstrand,jó infrastruktúrával. A partszakasz kialakítása okán itt talán kissé macerásabb a felszerelés ki-bevitele, viszont a kevesebb nád miatt rögtön deszkára állhatunk és már indulhatunk is (É46 52'02" K17 54'07").

A spot működése nagyban függ a széliránytól,és bizonyos szituációkban egy kis helyismeret a vizen sem árt. Északi, és különösen északkeleti iránynál igencsak érvényesül a szemben fekvő Tihanyi-félsziget árnyékoló hatása.Ilyenkor érdemes minél jobban a rév felé húzódni,mert a félszigetet a keleti oldaláról megkerülő szél szinte besüvít a tihanyi szorosba, fokozodó keleties irányváltással.Északnyugatiban viszont akadálytalan a légáramlás útja a vízterületre,így az gondtalanul élvezhető. De igazán elemében a spot a délnyugati (ill.nyugatias) irányú szelekben van,ami szintén a topográfiai helyeződéséből adódik – de ilyenkor előnyére. A Balatonba benyúló földnyelv (valamint a tihanyi hegyek és a somogyi dombok itteni közelsége miatt elvileg ráadásként feltételezhető ún.Venturi hatás) következtében itt tisztábban és fokozottan részesülhetünk a DNY-i befújásokból. Plusz élményt jelent ilyenkor,hogy a tó medencéjének hossztengelyével megegyező irányú hullámok ide érkezvén már igencsak tekintélyes nagyságú malacokra tudnak hízni mielőtt a rév nyugati mólójához csapódnak. Mivel ezek a körülmények rendszerint a hidegfrontokat megelőző melegfeláramlás során alakulnak ki,ezért a partról ki-be szörfözgetve a nagy elnyújtott hullámokon egy könnyű nyári ruhában a 25 fokos vízben,szinte tengeri feelinget idéz.Mindeközben a partközelben tükörsima víz fogadja az erre vágyókat és a freestyle szerelmeseit. A túloldal közelsége miatt a vállalkozó kedvűek akár egy gyors retúr Tihanytúrát is tehetnek,számolva persze a délies szelek fokozott hektikusságával,mert előfordulhat,hogy a visszaútra marad a komp...

A mederviszonyok a déli partra jellemzőek,a víz csak nagyon lassan mélyül így wasserstartra sokáig nincs is szükség.A marásvonalnál pedig jellemzően itt kevésbé alakulnak ki a máshol oly gyakori és alattomos homokpadok. Viszont veszélyforrásként meg kell említeni az igen nagy számban kihelyezett stégeket,valamint az öböl révhez közeli részén a parti nádastól két-háromszáz méterre a vízfelszín alatt benyúló(!) római kori kősáncot,amely kisvíznél bizony ,,szkegtemetőként” funkcionálhat.

Akiket esetleg érint,a közeli földvári Keleti strandon szörfkölcsönző is működik tárolási lehetőséggel.

Végül megjegyzendő még,hogy több,a hazai szörféletben régóta ismert név választotta állandó nyaralóhelyéül a környéket, így ne lepődjünk meg,ha szembejövet esetleg ismert arcokat vélünk felfedezni:)

Viszlát a parton!

Papp László

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.