TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Mikrofon végre kaptuk Sarah Quita-t, a 17 éves, 2008-as Freestyle női világbajnokot.

Sarah-Quita Offringa (ARU-91)

Születésnap: 1991. április 7.
Állampolgárság: arubai
Lakhely: Aruba
Blog: http://paulvw.byethost33.com/

Debütálás:
A bonairei PWA Freestyle versenyen 2003-ban 1. helyezést ért el.

Díjak:
2008 Freestyle világbajnok, 16. wave kategóriában, 17. slalom kategóriában
2007 Freestyle ezüst érem, 10. Slalom kategóriában
2006 Freestyle ezüstérem, 23. wave kategóriában

SurfStation: Először is a SurfStation nevében szeretnénk gratulálni a világbajnoki címedhez! Számítottál erre az eredményre?

SQO: Köszönöm szépen! Igen, idén rengeteget edzettem, a világbajnoki futamok előtt, és nagyon készültem a versenyekre. Megfogadtam, hogy idén világbajnok leszek, és az álom teljesült!

SurfStation: Tulajdonképpen mikor és hogyan is kezdődött a szörfös karriered?

SQO: 9 éves voltam, amikor elkezdtem szörfözni a bátyámmal, Quincy-vel együtt. Egy helyi szörfiskola az Aruba Active Vacations, Wim Eelens vezetésével fiataloknak szörf foglalkozást tartott, és a szüleim beírattak engem és a tesóm. Az elején nem voltam annyira oda a sportért, de 2001-ben egy nagyobb csapattal elmentünk Bonaire-re egy versenyre, és ott valami miatt annyira megfogott, hogy azóta nem lehet leszedni a deszkáról.

SurfStation: Hány éves is vagy most?

SQO: 17 éves vagyok most! Nem egész egy év és mehetek bulizni! :)

SurfStation: Hogyan tudod az iskolát összeegyeztetni a szörfözéssel? A szüleid hogy állnak az iskolából való hiányzásokhoz?

SQO: Általában a nagyobb versenyek a nyári szünet alatt vannak, így a hiányzás nem jelent problémát. Idén volt egy kis gond, mert előbb kezdődött a Lanzarote-i verseny, és nekem akkor még iskola volt. A tanárok rendesek voltak, engedték az előrehozott vizsgázást, így éppen a regisztrációs napra kiértem. Ha meg év közben fotózásra kell mennem Mauira, akkor viszem magam a tanszereimet, és próbálok ott készülni. Amíg nem hiányzok a vizsgákról, addig a szüleim támogatnak és segítenek mindenben!

SurfStation: A szüleid hogy viszonyulnak a szörfözéshez?

SQO: Rengeteget segítenek. Mindig hoznak-visznek a partra, jönnek velem a versenyekre, fotózásokra... Szóval nagyon sokat köszönhetek nekik!

SurfStation: Még meddig kell iskolába járnod?

SQO: Most csinálom az utolsó évemet a középiskolában. Utána egyetemre szeretnék menni, de előtte fogok egy évet halasztani és utazgatni a világban.

SurfStation: Milyen jegyeid vannak a suliban?

SQO: Itt Arubán 1-től 10-ig osztályoznak, és nekem 7-es osztályzataim vannak. Ez itt jónak mondható.

SurfStation: Iskola utáni nagy tervek?

SQO: Most úgy érzem, hogy kell egy kis ’pihenés’. Utazni és szörfözni szeretnék egzotikus tájakon.

SurfStation: Milyen más hobbiaid vannak a szörfözésen kívül?

SQO: Gyakorlatilag bármi... nagyon szeretek kiteozni, biciklizni, ping-pongozni, teniszezni, versenyszerűen úszom, szeretek zongorázni... stb

SurfStation: Mennyit szörfözöl egy héten?

SQO: Általában kétszer, szombat, vasárnap. Ha nagyon jó szél van, és nincs sok házi feladatom, akkor néha hétköznap is szoktam szörfözni.

SurfStation: Hogy állsz a bulizással? Sokat jársz szórakozni?

SQO: Hát... A szüleim nem nagyon engednek még bulizni... de igen, nagyon szeretek bulizni!!!!

SurfStation: Mi a helyzet a srácokkal? Van barátod?

SQO: Hááát... most nincs barátom!

SurfStation: Milyen volt az első flakád?

SQO: Az első flaka nagyon durva volt!!! Egy 60l-es deszkán gyakoroltam, és két nap alatt megtanultam. Nagyon jó érzés volt, mert addig csak a másik irányba fordultam a trükökkel, ez volt az első manőver, amit szél fele kellett elindítani, és nagyon komoly érzés volt így a slide-olás. Ha jól emlékszem 2005-ben tanultam meg.

SurfStation: Mi volt az első freestyle trükk amire büszke voltál?

SQO: A Vulcan! 2003. Január 6-án, 11évesen tanultam meg. Soha nem fogom elfelejteni.

SurfStation: Szerinted mi a legfontosabbak ahhoz, hogy valakiből jó versenyző váljon?

SQO: Mindig felkészültnek kell lenned a versenyeken. Nagyon fontos, hogy végig tudd koncentrálni a futamodat, és legyen jól, előre megtervezve az egész versenyzésed. A másik, hogy el kell tudnod fogadni, hogy ha vesztesz! Ez mindig benne van a játékban!

SurfStation: Aruba köztudottan a világ egyik legszelesebb pontja, így a szörfözés nagyon népszerű sportnak számít és rengeteg fiatal tehetség szeli a vizeket, akiknek Te egy tökéletes példakép vagy. Hogyan tudsz nekik segíteni? Általában miket tanácsolsz nekik, hogy jobbak legyenek?

SQO: Nagyon szeretek a gyerekekkel szörfözni. Nagyon jó nézni őket, ahogy folyamatosan fejlődnek. Ahogy csak tudom, próbálom motiválni őket, és jó tanácsokkal ellátni. Ha valami nem megy nekik, akkor próbálom kijavítani a hibákat, és csak bíztatni őket. Minden szombat és vasárnap edzést tartunk nekik, és minden második hétvégén freestyle és slalom háziverseny szervezünk nekik, ahol a versenyzést tanulhatják. (Idén KisBandival foglalkoztunk velük sokat!)

SurfStation: Sokat kell félreraknod a szörfözés miatt?

SQO: Szerencsére nem nagyon. Közel lakom a parthoz, így amikor van időm hamar a vízen tudok lenni. Legtöbbször csak hétvégenként szörfözök. Ha hétköznap akarok szörfözni, akkor a házi feladatokat meg kell csinálnom előtte.

SurfStation: A Moreno testvérpár voltak eddig a meghatározóak a női szörf mezőnyben, és most legyőzted őket. Hogy fogadták? Milyen a kapcsolatod a riválisaiddal?

SQO: Ahogy mondtad a Moreno ikrek domináltak egy jó darabig a női szörfös mezőnyben. Természetesen nem fogadják jól, hogy egy náluk sokkal fiatalabb megveri őket, még hazai pályán is. Bár szerintem ezt senki nem fogadná jól. Daida-val volt is egy kisebb konfliktusunk is, így a kapcsolatunk nem túl rózsás.

SurfStation: Kit tartasz a legnagyobb riválisodnak? Vannak feltörekvő tehetségek?

SQO: Az igazat megvallva nagyon sok a jó női szörfös, és biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező években még nagyon sokan fognak megjelenni a PWA futamokon, olyanok is akikről eddig még nem is hallottunk! Most az egyik legnagyobb riválisomnak Yoli de Brendt-et tartom Venezuellából, aztán Laure Treboux szintén megmutatta, hogy nagyon veszélyes is tud lenni.

SurfStation: Idén bebizonyítottad a világnak, hogy Slalom-ban is nagy tehetség vagy! Mik a terveid Slalom kategóriában? Vannak Arubán olyanok, akik tudnak segíteni neked ebben?

SQO: Igeeeeeen... !:) 5. helyezés Fuerteventura-n és a verseny nagyon szoros volt!! Nagyon szeretek Slalomban versenyezni, és a jövőben szeretnék világbajnok lenni Slalomban is! Sokkal többet fogok edzeni slalomra, és szeretnék indulni a törökországi és koreai PWA versenyeken is. Szerencsére itt Arubán vannak sokan, akikkel tudok edzeni. Régi nagy nevek, mint például, Hense Verploeg, Jeroen Weststraten, Ryan Lampe rengeteget segítenek, és sok jó tanáccsal ellátnak.

SurfStation: A testvéred Quincy szintén nagyon jó szörfös, egyre közelebb kerül a top 10-hez. Milyen a kapcsolatotok? Tudtok egymásnak segíteni a felkészülésben?

SQO: Igen, Quincy évről-évre egyre jobbá válik, idén már 12. helyen zárta az összesített PWA Freestyle-t, és a Sylt-i futamon pedig 9. lett. Általában együtt szoktunk szörfözni... Quincy jobb, mint én, és így Ő egy jó húzóerő számomra. Mindig próbálom azokat csinálni, amiket ő, és ha nem megy, mindig segít! - vagy fordítva! :)

SurfStation: Hogy telik egy átlag napod?

SQO: Délelőtt suli, utána egy kis alvás :), aztán tanulás, és ha marad időm, akkor sport. Szörfözni sajnos csak hétvégenként van időm.

SurfStation: Mi a kedvenc ételed? SQO: huuu nagyon szeretek enni! :) A szüleim szerint kínai génjeim vannak, mivel nagyon szeretem a rizst. Szeretem még a tésztát, és a halat.

SurfStation: Kedvenc filmed?

SQO: Karib tenger kalózai

SurfStation: Kedvenc zene?

SQO: Majdnem minden zenét szeretek... Latin, reggae, jazz, regeton...

SurfStation: Kedvenc trükköd?

SQO: Switch Chacho, Double Spock, Shaka

SurfStation: Melyik manővert gyakorlod jelenleg?

SQO: Burner, Toad, Kono, és minden switch manőver két irányba.

SurfStation: Kedvenc szörföseid?

SQO: Taty Frans, Kiri Thode, Gollito Estredo, Tonky Frans, Kauli Seadi, Victor Fernandes

SurfStation: Ki a példaképed?

SQO: Az előbb említett nevek, valamint rengeteg tisztelet még néhány fiatalabb szörfösnek, mint például Philip Koster, Kai Lenny.

SurfStation: Már néhány magyar megfordult Arubán, úgyhogy most a magyar nyelvtudásodra lennénk kíváncsiak! Tudsz már néhány szót magyarul?

SQO: -Hoji vaji? -Kuusunnum jooll! –es teh? :) (Szerk.: Hogy vagy? –Köszönöm jól! – És te?) Ezt egyszer egy olasz szörfös filmet forgató stábnak is elmondtam! :)

SurfStation: Terveid az elkövetkező 2-5-10 évben?

SQO: Körbe utazni a világot!!- és még néhány világbajnoki cím! :)

SurfStation: Mikor jössz Magyarországra?

SQO: Ha befejeztem az iskolát, utána! Sokat hallottam a tavatokról, a Balatonról, és szeretnék ott szörfözni!

SurfStation: Köszönjük a válaszaid, és még egyszer szeretnénk gratulálni a világbajnoki címedhez, és még további sok hasonló sikert kíván Neked a SurfStation!

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.