TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Cikkünkben a legújabb Naish vitorlákat mutatjuk be.

Robby, a legenda

Egy szörfös, akinek neve egybeforrt a sporttal. Robby Naish, aki már 13 évesen világbajnoki címet szerzett az akkoriban óriási újdonágnak számító windsurf-ön, a mai napig az egyik legstílusosabb wave-szörfösnek számít. 44 évesen Hoopika ijesztő hullámóriásai vagy Jaws karmai közt játszik az elemekkel, brutális ugrásokkal és tökéletes hullámlovaglásokkal ad leckét a fiataloknak. Vele kezdődik ez a nem mindennapi történet.

Naish – „Technology Driven, Rider Proven”

Robby karrierje csúcspontján gondolt egy merészet, és létrehozta saját márkáját. Megjelentek a magazinok címlapján a rózsaszín, félreismerhetetlen Naish vitorlák és a kifinomult shape-ről híres Naish deszkák (melyek sokáig a Mistral cég neve alatt futottak), amelyek mára világszerte rengeteg szörfösnek jelentik az etalont a felszerelések terén. Nem akármilyen riderekkel büszkélkedhet a nemzetközi Naish csapat Napjaink talán legsokoldalúbb wave- és freestyle szörföse, Kauli Seadi már régóta tagja a teamnek, külön vitorlakoncepciója, a Boxer méltán lett újszerű, hagyományokkal szakító shape-je miatt sok freestyle szörfös kedvence. Azonban Kauli 2005-ös wave-világbajnoki címével megmutatta a világnak: a Boxer bizony nem csak síkvízen tud hatalmasat alakítani. A fejlesztő csapat Hawaii-on Robby Seeger és Michi Schweiger vezényletével folyamatosan csiszolja az új felszereléseket, új távlatokat nyitva a sportban egyre komolyabb, strapabíróbb, és játszi könnyedséggel használható cuccokat alkotnak. Mottójuk szellemében a legkorszerűbb technológiát ötvözik a profi riderek folyamatos visszajelzéseiből merített tapasztalattal, az eredmény pedig magáért beszél – letisztult formák, elnyűhetetlen anyagok, teljesítmény és egyedi design.

Naish Force

A Naish wave vitorlák klasszikus darabja, a Force mindazoknak készült, akik egy könnyű, strapabíró, korán sikló wave vitorlát keresnek, legyenek akár magyar riderek a Balatonon egy kemény hidegfrontban, akár Hawaii lokálok egy igazi Hookipa big dayen, kétárbocos hullámokkal. A vitorla első ránézésre egy kompakt, klasszikus wave-vitorla, a vízen viszont rögtön kiderül, hogy nagyon sokféle stílusban partner. Rögtön a kicsomagoláskor feltűnik, hogy az egész vitorla X-ply erősítéssel ellátott monofilmből készült. Ez egyrészt sokkal erősebbé teszi a vásznat, ami így szinte elnyűhetetlen játékszer lesz bárkinek, másrészt könnyebb is lesz a vitorla, hiszen így vékonyabb monofilmet alkalmazhat a cég, változatlan erősség mellett. A könnyű súly óriási előnye freestlye szörfözésnél is előjön – a szörfös minden mozdulatát azonnal követi a vitorla, könnyen kezelhető akár klasszikus manőverekről, egy 360-as vagy duck-tack-ről, akár ugró és sliding trükkökről van szó, mint a spock, flaka, vagy frontloop. A stabil, közepesen mély profil óriási húzóerőt kölcsönöz a vitorlának, néhány laza pumpálás akár hatáseset szélben is, és szinte észre sem vesszük, máris teljes sebességgel siklunk. Ennek ellenére nem rángat a vitorla, ha túl vagy vitorlázva, a loose leech dinamikusan dolgozik, kiengedi a szelet, és mikor a többi szörfös már rég a parton rohangál, hogy kisebb vitorlát riggeljen, a force még bőven határain belül repíti tulajdonosát a vízen. Első kipróbálásra hatalmas meglepetésben volt részem, nem volt a többi vitorlánál tapasztalt furcsa érzés, hozzászokási időszak, a cucc teljesen kézre állt, a többi márkához képest valahogy jobban együtt élt a széllel. A különleges design pedig csak hab a tortán, ha egy nem csak teljesítmény-orientált és komfortos, de szép és stílusos vitorlát szeretnél.

Naish Boxer

Boxer – az utóbbi néhány év kétségkívül legfurcsább kinézetű vitorlája. Sokak szerint fantasztikus, mások kétkedve nézegetik a közel sem klasszikus formájú Naish – kreációt, ami rengeteg sikerhez – köztük egy wave - világbajnoki címhez segítette megálmodóját, a brazil Kauli Seadit. Félig a kétkedőkhöz tartozva kicsit félve riggeltem fel frissen szerzett 6.2-es Boxerem, ráadásul rögtön egy verseny alkalmával kellett bizonyítania. A kételyeim azonban pillanatok alatt elszálltak. Amint kigördül a zsákból a boxer, ezen is rögtön észrevehető a többi Naish vitorlára jellemző sok erősítés. A fő panel, ahol a vitorla a legtöbb ütést, nyúzást kaphatja, kizárólag hálós, azaz X-ply monofilmből készült, ez a Force-hoz hasonlóan erős és könnyű konstrukciót eredményez. Amint összeáll a rigg, megmutatja magát a vitorla egyik fő erőssége – a közepes, harmonikus profil, ami a korai megsiklásért és a komfortos, akár pöffös szélben is folyamatos húzóerőért felelős. A vitorla különleges alakja további előnyökkel ajándékozza meg boldog tulajdonosát – a rövid árboc, rövid bum koncepció egy könnyen kezelhető, sokoldalú, kézbeillő kis vásznat ad, ami kisebbnek érződik, mint amekkora, mégis mintha kötélen húznák, hamar gyorsul, és nem nagyon akar megállni. Ezt a jó tulajdonságot főleg a vitorla felső részének viszonylag széles kiképzése adja – a kompakt, kerekded shape miatt pont ott van a vitorla legnagyobb felülete – nevezetesen a felső kétharmadban, ahol a többi, klasszikus vitorla már rég keskenyedik – ahol a legerősebben és legegyenletesebben fúj a szél. Így nem a közvetlenül vízfelszín fölötti, hullámok által legyengített, amúgy is pöffösebb szelet próbálja „hasznosítani” a vitorla előrehaladásra, hanem a fejmagasság fölött fújó, kedvezőbbet. A harmonikus loose leech is mintha jobban működne ezzel a formával – szélesebb, nagyobb, mégis kis szélben zár, így a teljes vitorlafelület dolgozik, nagyobb szélben viszont jobban nyit, és meglepően nagy tartományban tartja a kényelmes határon belül a vitorlát és a szörföst. A Naish Boxer tehát egy különleges koncepció, ami a könnyű kezelhetőség és a hiperérzékeny, finomhangolt shape miatt freestyle szörfösöknek ugyanúgy ideális játszótárs a vízen, mint a korai megsiklásból profitáló, gyors menetekre és jibe-okra specializálódott freeride szörfösnek, vagy igazi hullám-guruknak. A rövidebb árboc természetesen további súlycsökkenést eredményez, nem véletlenül az egyik legkönnyebb vitorla a piacon a Boxer. Mégis – Kauli és sok más wave rider kezei alatt bírja akár a legdurvább mosógépet is a világ számos hullámparadicsomában, sok megpróbáltatást nem fog tehát okozni a vitorlának néhány balatoni vagy velencei-tavi esés.

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.