TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Cikkünkben Blind Rider számol be a 2007-es tenerifei szörftáborról.

Ha a Teide mesélni tudna, rengeteg mondanivalója lenne Teneriferől. A sziget névadó hegyeként 3700 méter magasról tekint le a kis paradicsomra, ahol évente több millió turista fordul meg. Változatos klíma, buja növényzet és száraz félsivatag, külföldiektől nyüzsgő hosszú homokos strandok, kis falvak szűk utcákkal és kedves helyi spanyolokkal. Rengeteg történetet. Ebből a magyar szörfösök sem maradhatnak ki, hiszen meglátogattuk a sziget délkeleti részén található El Medanot, ahol a méltán híres passzát csalogatja vízre a ridereket, hullámok közé, sziklák fölé.

Tenerife múltja nem mindennapi. Háborúk, katasztrófák, legendák szövik át a történetet, amit a rómaiak jegyeztek le elsőként. „Tene", mint hegy, és „ife", mint fehér adja a sziget nevét, a maradék r betűt pedig a spanyolok biggyesztették a két szótag közé, hogy ki tudják ejteni. Egy múltbéli legenda szerint a sziget az elveszett Atlantisz legmagasabb hegyeként maradt tanúbizonyságul az utókornak, mikor az elveszett világ az óceán mélyére süllyedt, és csak a legmagasabb csúcsok maradtak a víz felett. A spanyol hódítók az 1500-as években jelentek meg a szigeten, amit sokan, sokszor próbáltak elvenni tőlük. 1797-ben Nelson admirális, az angol flotta élén Santa Cruz de Tenerife ostrománál vesztette el jobb kezét, és kényszerült menekülésre. Így a mai látogató hamisítatlan spanyol kultúrával szembesül, ahol a délutáni szieszta kötelező érvényű.

Tenerife a nyári hónapokban a passzátszél egyik legismertebb és legjobban szörfözhető helyszíne. A Gran Canarián található Pozo-val ellentétben itt nem csak a hullámok és a sziklák jelentik az egyetlen alternatívát, hanem a nyugodt big bayben viszonylag sima, dűnés víz várja a kezdőket és a freeride szörfösöket, homokos parttal. A jibe, az ugrások, esetleg freestyle manőverek tanulására ideális ez a hely, ráadásul ha jó helyen foglalunk szállást, a szörfözés alatt, ha kis szünetet szeretnénk tartani, rögtön a vízpartról sétálhatunk a 20 méterre levő apartmanba. Kényelmes és nem mindennapi látványt nyújt tehát a hely, a La Tejita heggyel a háttérben, kite-ernyőkkel az égen, és sok-sok riderrel a vízen.

El Medano kis városán keresztülsétálva 10 perc alatt megérkezik az ember az igazi spotra, Cabezora. A helyszín nem egyszerű, nem ritkán 2-3 méteres hullámok alakulnak ki, ami side-onshore széllel megspékelve tökéletes terepet nyújt az ugrások és a waveriding tanulására. Az egyetlen kis nehezítés, hogy ezek a hullámok nem homokos partra törnek, hanem csipkézett – bordázott, lyukacsos lávakőre, ami nem a legkellemesebb a felszerelésnek és a szörfösnek. Aki biztonságosan szeretne itt menni, az a hullámokon kívül, a nyílt vízen bőven talál magának helyet, egyedül a ki- és bemenetelnél kell odafigyelni. Aki viszont bemerészkedik a hullámtörésbe, jobb, ha felkészül pár kellemes mosógépre, ahol az embermagasságú, vagy nagyobb hullám kitépi a kezéből a felszerelést, és addig forgatja – pörgeti a cuccot és gazdáját, amíg a 30 centis vízben álldogálva össze nem szedi magát és kisétál a csúszós, sünökkel teli lávakövön a partra.

A helyzet azért nem ennyire vészes, de mindenkinek meg kell fizetni a tanulópénzt, aki fejlődni szeretne a hullámok közt. Néha a local hero-k is óriási eséseket, partra vergődéseket produkálnak, viszont amit a ritka esések közt művelnek (néhányan lábtartó nélkül szörföznek, kiteoznak!), brutális. 2-3 árboc magas egykezes backloopok, late forwardok, stílusos waveriding a hullámokon, majd laza fordulás két malac közt, a szikláktól néhány méterre, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Megérkeztünk tehát mi, magyarok a híres El Cabezora. Összeraktuk az ötös vitorlát, és vízre szálltunk. Volt részünk sok szép hullámban, naplementéig szörfözésben, fotózásban. Ami igazán elgondolkodtató volt, az a hazai vizeken szörfözés és az ottani szint közt tátongó óriási szakadék. Mintha egy másik sport lenne. Egy pöffös velencei-tavi nap, vagy egy balatoni hidegfront mintha egy másik helyen, más törvények közt zajlana, itt az otthoni tudáson túl rengeteg időre, újra és újra próbálkozásra van szükség, hogy egyáltalán stabil fel-alá siklásra képes legyen az ember a hullámok közt. Timing is everything – mondják az angolok, ami nagyon igaz erre a spotra. Ha rosszkor élesedsz, vagy ejtesz le, Cabezo büntet. Lassan aztán kitanulja az ember a hely ritmusát, és egy-egy szépen felálló szettről lehet ugrani shove-itokat, loopokat. Persze szigorúan a lokálszint alatt. Ahhoz, hogy itt jó legyél, évekig kell ilyen helyeken szörföznöd.

A session után van lehetőség esti kikapcsolódásra is, El Medano inkább a nyugis esti vacsorák, séták helyszíne, az igazi pörgés Las Americas-on van, ahol a turistahegyek mellé szegődve igazi éjszakai életben lehet részünk. Nekünk elég volt az „átdolgozott" napok után a lokálchill, sörözés, élménymesélés, séta a homokos parton, a kis tereken, szűk utcákon. Aztán elment a két hét, ahogy szokott, gyorsan, észrevétlenül. Maradtak a fotók, az emlékek, a tapasztalat. Ha egyszer ellátogatsz Tenerife-re, és kipróbálod Cabezo beachet egy igazi szeles, hullámos napon, megtanulod azt az egy szót, ami a tengerrel szemben az egyik legnagyobb igazság: alázat - és persze rengeteg adrenalin.:)

További képek itt találhatóak.
2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.