TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Olvasd el rövid bemutatónkat a 2006-os év egyik legközkedveltebb ernyőjéről.

A 2006-os év sok újdonságot hozott a kite-ozás világába. Az általában már 5 zsinóros "hagyományos" C formájú ernyők mellett megjelentek a jóval inkább felhasználóbarát, úgynevezett Bow kite-ok, vagy ahogy a Balaton keleti partján hívják őket, "palacsinta" kiteok. A bow ernyők megjelenésével a gyártók arra számíthatnak, hogy sok olyan ember fog bele a sportba, akik eddig féltek attól, hogy az ernyő a partra rángatja őket, mivel nem lehet belőlük az erőt teljesen "megölni". Ezek az ernyők viszont 100%-ig depower-elhetőek, nagyon szépen élesednek, kisebb szélben elindulnak és jóval egyszerűbb velük az ugrást is elsajátítani…persze árnyoldalaik is vannak, de kezdők és 7végi-kiteosok biztosan nem csalódnak majd bennük.

Szinte minden gyártó kihozta 2006-ra a bow-ernyőit, kivéve talán néhány gyártót akik más utat választottak és nem akarták feladni a C kite-ok nyújtotta előnyöket és létrehoztak egy olyan ernyőt ami mindkét világ legjobb tulajdonságait egyesíti. Ilyen például a North Vegas, a Slingshot Fuel, Wipika Matrix, Flexifoil Ion illetve a jelen teszt főszereplője: F-one Tribal.

Raphael Salles (F-one tulajdonos) nem másol. Amikor ő valamit a piacra dob, az egyedi megoldásokat tartalmaz. A Tribal nem tekinthető "Bow" ernyőnek, mivel például nem találunk rajta, az első és a kormányzsinórokat összekötő csigákat. De a zsinórszerkezete is merőben más mint a bow ernyőké illetve a bar is átláthatóbb. Az ernyő még kevésbé illik a "C" ernyők közé: a Fő-lufi bow-szerűen hátranyúlik és a zsinórzat is valamivel bonyolultabb mint egy C ernyőnél. Az első zsinórzaton két ipszilon elágazás található, egyik a fő-lufi száraira másik szintén a fő-lufira kapaszkodik, de jóval feljebb. Ezen kívül található rajta egy úgynevezett "Lifeline", ami a fő-lufi közepére kapcsolódik és a leash-t (illetve az ernyőhöz járó handle pass leash-t is) ehhez tudjuk csatlakoztatni a bar-nál. Az eleinte furcsa zsinórzat előnye, hogy a fékezőerő, csekély. Ami a Bow ernyőknél kemény munka, az a Tribal esetében gyerekjáték. Ennek ellenére, a trükkök esetében mindig van elég visszajelzés arról, hogy az ernyő épp hol van. A kormányerő közepes és jóval elmarad a legtöbb "C" ernyő kormányerejétől. Mivel az ernyőben nincsenek meg a Bow ernyőkre jellemző vízszintes zsinórok, az ernyő nem a középpontja körül (ahogy a Bow-k) hanem hagyományosan, a szárai körül fordul. Ennek megfelelőn a Kite-loop ugyanolyan hatású mint egy C ernyő esetében. Valamivel jobban húz lee-be (széllel egy irányba) mint a Bow ernyők, de még mindig egyszerűen kezelhető.

Az ugrás nagyon egyszerű az ernyővel, mivel nem kell olyan pontosan kivitelezni a mozdulatot. 22 csomóban (5Beaufort) 6.5 másoderced hang-time-ot produkált az ernyő - ezzel régebben versenyeket lehetett nyerni. A gyári (75kg-os emberre megadott) széltartomány 10-21 csomó. Ez persze súlytól, deszkától és tudástól is függ.

Annak ellenére hogy a Tribal komoly teljesítményre képes, nagyon jól trimmelhető hiszen szinte 100% depower-elhető (mint a bow ernyők) és ennek megfelelően nagyon sokáig meg lehet fogni. Egy érdekes funkciója az ernyőnek: a Stop & Go. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bar-t elengedjük, az ernyő az ablak szélén leereszkedik a vízre és húzóerő nélkül az ablak szélén vár, hogy a bar-t megragadva újra induljunk. Ennek demonstrálását az F-One weboldalán megnézhetjük videón is:

http://www.f-onekites.com

Az ernyő kiválóan alkalmas freestyle, freeride és hangtime rajongóknak egyaránt. Ezen kívül a kezdők is megtalálhatják a számításaikat mivel az ernyő biztonsági funkciói lehetővé teszik, hogy tökéletes biztonságosan és élvezettel sajátítsák el a sportot.

Az ernyő 15, 13, 11, 9, 8, 7, 6 m2 méretekben kapható.

Vélemények az ernyőről, más fórumokon:

http://www.seabreeze.com.au/forums/topic.asp?TOPIC_ID=13115
http://surfforum.oase.com/showthread.php?t=29802
http://surfforum.oase.com/showthread.php?t=29191&highlight=tribal
http://www.kiteforum.com/phpbb/viewtopic.php?t=2327312

Exkluzív , friss, ropogós fotók a 2007-es Tribal-ről!

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.