TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Jelen cikkünkben a kiteozás alapjaival ismerkedhetnek meg azok, akik még csak most ismerkednek a sportággal.

TARTALOMJEGYZÉK

Bevezetés
Biztonság
Szörfösöknek-Vitorlázóknak
Az ernyõ
A deszka
Vízen-havon-homokon

BEVEZETÉS

Kedves Látogató,

Azthiszem szükség lesz egy kis magyarázatra, hogy mi is az a kitesurf mert a képek láttán biztosan nem egyszerû összerakni mirõl is van szó, hiszen vagy egy "azonosítatlan repülõ tárgyat" vagy egy zsinórokon lógó és önfeledten vigyorgó embert látsz. A sport gyökerei visszavezethetõek a szörfözéshez, hiszen szél kell hozzá, visszavezethetõ a siklóernyõzéshez, hiszen valami hasonló biztosítja a húzóerõt, illetve az õsei között szerepelhet a wakeboard, hiszen egy hasonló deszkán állva kell megszelidíteni az ernyõ húzó és emelõ erejét. A sport az utóbbi 5-6 év alatt jutott el arra a szintre, hogy mindenki számára elérhetõ, kipróbálható, komoly szervezetek biztosítják a létjogosultságát, oktatóbázissal rendelkezik és már itthon 4-5 olyan szörfiskola található ahol elsajátíthatóak az alapok.
Magyarországon a legkedveltebb hely a sport ûzésére a Balaton. Szinte bámelyik szélirányban hasznosítható a tó, de az uralkodó, a mindenki által remegve várt északi szél a legkedvezõbb. Megemlíthetõ még a Fertõ tó, ami a hazai tavak közül a legszelesebbnek tekinthetõ, illetve kiválóan alkalmas tanulásra, mivel mindenhol leér az ember lába, de errõl majd késõbb.. említést érdemel még, Velencei-tó, Tisza-tó..stb.
A sport kipróbálásához egy ernyõ, egy deszka, egy trapéz és neoprén ruha szükséges. Ezek összecsomagolva könnyen elférnek még egy autó csomagtartójában. Nagyon fontos azonban, hogy a kipróbálást vagy egy tapasztalt barátunk vagy egy kite-oktató felügyeletével végezzük. Itt el is értünk az egyik legfontosabb ponthoz:

BIZTONSÁG

Bár kívülállóként könnyednek tûnik, már gyengébb szélben is nagyon komoly húzóerõ jelentkezik egy kite reptetésekor. Amennyiben úgy döntesz kipróbálnád a sportot, mindenképp fordulj szakértõhöz. Ezzel a saját és mások biztonságát sem veszélyeszteted. Gondold csak el mit tud csinálni egy olyan ernyõ, ami a megfelelõ kezekben 10m magasba ránt fel, pedig a parton könnyedén sétálnak vele a fejük fölött reptetve. Szóval ha megvan a cucc - a beszerzést is ajánlom tapasztalt baráttal, mivel sok a régi, nehezen kezelhetõ, vagy nem biztonságos ernyõ a piacon amit szívesen sóznak mit sem sejtõ kezdõkre…borsos áron - irány egy kitesurf oktató és az elsõ lenge szellõben már meg is próbálhatjuk mirõl is szól az ernyõ irányítása. Második lépésként már nagyobb ernyõvel, vízben lehet gyakorolni az ernyõ irányítását, magunkat húzatva a vízen. Végül pedig megpróbálhatunk felállni a deszkára. A deszkára állás és haladás viszonylag hamar, elsajátítható, de a biztonságos ernyõ és deszka kezelés idõ és gyakorlás kérdése. Kezdõként érdemes mindenkitõl és fõleg a parttól minél távolabb próbálkozni, ahol a lábunk még leér.

SZÖRFÖSÖKNEK - VITORLÁZÓKNAK

A kite szerepelhet akár mint kiegészítõ sportág is azoknak a szörfösöknek, akik a szörfözést inkább 4 Bft fölött élvezik és ûzik. 4 Bft alatt viszont már nagyon nagyokat lehet kite-ozni egy nagy (16-19m2-es) ernyõvel. Amíg lenge szél fúj, addig sem kell a parton üldögélni. Ugyanez érvényes a vitrolázókra. Ráadásul a kite összecsomaglva minimális helyet foglal el, így az autóban vagy a vitorláson egyszerû megfelelõ zúgot találni neki.

ERNYÕ

Amennyiben használt ernyõt veszünk, mindenképpen pumpáljuk fel az ernyõt és tüzetesen nézzük át, hol van rajta esetlegesen sérülés, hol van az anyag elöregedve, a javítások mennyire pontosak. Ha nagyon szakadt, öreg ernyõt veszünk, több lehet vele gondunk mint az öröm, úgyhogy érdemes egy hozzáértõt magunkkal vinni.
A bar nagyon fontos eleme az ernyõnek, hiszen ezzel irányítjuk az ernyõt, ezen tudjuk aktíválni a biztonsági rendszereket és ezzel tudjuk trimmelni (beállítani) az ernyõt, azaz az erejét szabályozni. Érdemes minden ernyõhöz a gyári bar-ját használni és ez különösen érvényes az újabb ernyõkre, mert van olyan ernyõ amit nem tudunk más bar-ral használni. Mielõtt megvennénk fontos megtudni hogy mekkora az ernyõ bruttó (teljes felület) és nettó (kivetített, vagy hasznos) felülete. Ez mindig négyzetméterben van megadva. Balatonra 16-19es ernyõket használnak "nagy-ernyõnek" ezek az ernyõk 3-5 Bft használhatóak, karakterisztikától függõen. "Közepes ernyõnek" 11-14es ernyõket és "kis-ernyõnek"-igazán erõs szelekre 6-9m2es ernyõket használunk magyar viszonyok között. A legideálisabb itthon egy 16-12-9es ernyõ kombináció, bár a legújabb ernyõkkel ezeknek a széltartománya már 2 ernyõvel is átfedhetõ. Mégegyszer nagyon fontos megjegyezni, hogy vásárláskor nézzük meg, hogy az ernyõnek mi a széltartománya:

Nagy-ernyõ:   8-18 csomó
Közepes:   12-24 csomó
Kicsi:   18-30 csomó

A gyárilag megadott széltartomány általában 75kg-os emberre és közepes nagyságú deszkára érvényes. Érdemes a zsinórokat is szemügyre venni. Lehetõleg legyenek csomó mentesek, az azonos oldalon levõ zsinórok hossza egyezzen meg.
Nagyon fontos, hogy vészhelyzetben az ernyõt le tudjuk oldani illetve meg tudjuk szüntetni a húzóerejét. Erre minden ernyõnél különbözõ megoldást alkalmaznak. Nagyon fontos megtanulni, hogyan hozhatjuk ezeket mûködésbe, mert testi épségünk múlhat rajta.
Amennyiben anyagi lehetõségeink engedik, érdemes kürülnézni a 2006os ernyõ-kínálatban, ugyanis idénre olyan felhasználó és "kezdõ"-barát ernyõket fejlesztettek, ki melyek húzóereje a bar elengedésével 100%osan csökkenthetõ. Ezek az ernyõk igazán alkalmasak arra, hogy egy kezdõ biztonságban tanuljanak meg és késõbb is nagyon élvezzék vele a kite-ozást. Ezek az úgynevezet "bow" kite már formára is mások mint az eddigi "C" formájú ernyõk, könnyû õket felismerni a levegõben, mivel a szárny más formát vesz fel. Itthon még csak most tesztelgetik az elsõ példányokat, de érdemes vásárlás alkalmával körülnézni..esetleg kipróbálni egy ilyen ernyõt.

DESZKA

Alapvetõen a következõ deszka-formákat különböztetjük meg: Twintip, Directional, Wave-Directional, és Mutáns.

A legkedveltebb manapság a twintip forma. Ebbõl van a legnagyobb kínálat a hazai piacon is. A Directional deszka egy kicsi szörfdeszkához hasonlít hárum papuccsal és a fordulások trükösebbek vele, viszont kisebb szélben elindul. A Mutáns valahol a két korábban említett deszka ötvözete, mivel bár egy kis szörfdeszkára hasonlít, mindkét irányban használható.
Azt, hogy valaki végül melyik stílust választja,késõbb dõl el de érdemes egy nagyobb (140-150 cm) twintippel kezdeni.


VÍZEN-HAVON-HOMOKON

A kite-ozás egyik nagy elõnye az is, hogy a tél beálltával nem kell eltenni az ernyõt, ugyanis nagy nagyokat lehet menni egy snowboardon állva. Elég csak kiszemelni egy havas mezõt vagy domboldalt (vagy a télen befagyott, és hóval borított Balatont) és már indulhat is a felfedezõ túra. Ehhez ráadásul jóval kevesebb szél kell és kezdõként is nagyon jó gyakorlás. De kipróbálható görkorcsolyával, gyepsível, kite-buggy-val is szárazföldön, tengerparton, mezõkön - ehhez szintén kevesebb szél kell de ebben már érdemes védõfelszerelést (térd-könyök - védõ) húzni.

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.