TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

A cikkből mindent megtudhatunk a manapság divatos "palacsinta" ernyők előnyeiről és hátrányairól.

A Balaton vízszintje ismét pompázatos, a hõmérséklet emelkedik, Berciék már szelik a habokat - vitathatatlanul minden jel arra mutat: itt a tavasz; egy újabb szezon idult/indul el. Valószínûleg sokan tervezgetik új felszerelés vásárlását, de rengeteg az újítás, még egy márkán belül is komoly a választék. Jelen cikk a 2005 év egyik legnagyobb kite-os "dobásával" foglalkozik, Bruno Legaignoux az elsõ wipika designer - forradalmi vívmányával a Bow kite koncepcióval.

Néhány hete egy nagyon érdekes interjút olvastam az olasz Michael Nesler-el a Kiteworld magazin lapjain a fenti témában, remélem sikerül kiemelnem belõle mindenki számára fontos dolgokat. Az úriember hihetetlen karriert futott be, a következõ tervezõi csapatokban dolgozott idáig: Stunt Kite, Kitesurfer, Gun, Wind Tools, Windtech, North (Rhino!) és a Cabrinha (2004/05-ös valamennyi termék tervezésében részt vett). Gondolom megbízhatunk szavaiban.

Q: Michel, mi a különbség a hagyományos c-alakú kiteok, a bow kite-ok és az SLE kite-ok között? (C-alakú kite: Wipika Indy, Bow Kite: Takoon Nova, SLE kite: Wipika Prodigy - a szerk)

A: Úgy gondolom inkább elnevezésbeli és marketing különbség van a fenti három termék között. Alapjában véve két típusú kite-ot különböztethetünk meg. A hagyományos C formájú kite-ok (ha szembõl nézzük ezeket az ernyõket, feltûnik, hogy sokkal inkább C alakúak) melyek alapvetõen merevebbek formában, és a bow kie-ok, melyeket mélyebb profil, és nagyobb projekted area jellemez. Ezek a lapos kite-ok így kevésbé merevek - hajlamosabbak a csavarodásra a fõ lufi mentén - ezért a tervezõk különbözõ a tube-ra erõsített kötélrendszerrel próbálják az ernyõ profilját erõsíteni.

Q: Az ernyõ fékezhetõsége mindig fontos téma. A bow kite-ok jelenthetik a kite-ozás jövõjét, kényelmes felhasználhatóságukkal.

A: Különítsük el a fékezhetõség két kategóriáját. Az elsõ az ernyõnek az a tulajdonsága, mely lehetõvé teszi hogy veszélyes helyzetben szinte késedelem nélkül ki tudjuk oltani az ernyõben ébredõ erõt, anélkül, hogy ez az újraindíthatóságot a legkisebb mértékben is megnehezítse. A hagyományos C-alakú, ötödik zsinórral felszerelt kite-ok esetében ez a probléma megoldott, épp úgy mint a négyzsinórós bow-kite-oknál. A másik a kite-nak az a képessége, hogy repülési sebességét a pillanatnyi szélviszonyokhoz tudjuk igazítani. (Ez teszi lehetõvé, hogy egy méretû ernyõvel nagyobb széltartományt is befoghassunk - a szerk.) Az kétségtelen, hogy az ernyõ trimmelésével a bow kite-ok esetében picivel jobban csökkenthetõ az ernyõnek a széllel érintkezõ felülete. De éppen a kevésbé merev profilból kifolyólag egy maximálisan trimmelt bow kite felhasználójának kompromisszumokat kell kötnie.

Q: Értem. Van valami amit érdemes tudnunk?

A: Igen három negatívumot kell megemlítenem. Elsõként el kell fogadni a lebutított irányíthatóságát a bow kite-oknak minden tartományban. Ezt a több ponton rögzített kötélzettel magyarázhatjuk. Másodsorban a bow kite-ok esetében egy nem-lineáris húzóerõ potenciállal kell számolnunk a repülési sebesség változtatásával. Ez azt jelent, hogy irányíthatóságban ezek az ernyõk sokkal lágyabbak - különösen trükkök esetében szembetûnõ ez - mint a C formájú társaik, ahol a húzóerõ növekedés/csökkenés felépítése stabilabb. Harmadrészt pedig alacsony húzóerõ potenciál jellemzi fordulások alkalmával a bow kite-okat. Ez szeretném megmagyarázni bõvebben is, mert nagyon fontosnak tartom ezt a tulajdonságot a fordulások és ugrások alkalmával. Forduláskor drámain lecsökken ezeknek az ernyõknek a repülési sebessége, elsõsorban a kevésbé merev profil elcsavarodása miatt - ilyenkor "elfúj mellettük" a szél. Addig a hagyományos c-formájú ernyõk a tengelyük körül fordulnak meg, csavarodás csak a szárnyvégeken érezhetõ, de - és ez a legfontosabb - az ernyõ középsõ része végig teljes mértékben szélben marad. Ezzel magyarázható, hogy a hagyományok ernyõk dinamikusabban fordulnak és lényegesen magasabb a liftjük.

Q: Tehát C formájú ernyõkkel magasabbra lehet ugrani?

A: Igen. Egy jól beállított hagyományos ernyõvel magasabbra lehet ugrani és dinamikusabb trükköket lehet végrehajtani. Például a kiteloopok érzésre és látványra is másképpen néznek ki bow kite-ok esetében, néhányan mondhatják akár unalmasnak is. Valószínüleg a profik c-formájú ernyõknél maradnak.

Q: Összességében szerinted milyen az ideális ernyõ?

A: Az ideális ernyõ egyesíti a C-kite-ok dinamikus és lineárisan felépíthetõ húzóerejét és hatékony fordulási technikáját a bow-kite-ok fékezhetõségével. Személyes azt gondolom, hogy ez a C-típusú ernyõk esetleges továbbfejlesztésével könnyebben érhetõ el.

(Egy rövid adalék az elmondottakhoz: A Wipika Indy 16,5 9-23 csomó között használható c-profilú ernyõ, addig néhány azonos tartományú konkurens bow-kite adatai a következõk: Slingshoot Turbo Diesel 16 8-16; Cabrinha Crossbow 12 10-21; Takoon Nova 15 8-25 - a szerk.)

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.